Nezařazené

Jak dosáhnout nutričně vyvážené stravy?

Pokud se zajímáme o své tělo a o své zdraví, určitě chceme mít ve svém životě i zdravou stravu. Zdravé stravování je důležitou prevencí pro různé nemoci. Cukrovka, vysoký krevní tlak, bolesti kloubů, kožní problémy…u těch všech hraje důležitý faktor zdravý životní styl a stravování. Bez vyvážené a nutriční stravy mohou našemu tělu chybět důležité živiny a minerály. Případně se můžeme dostat do fáze, kdy budete trpět nadváhou, obezitou nebo naopak podvýživou, což vede taktéž k dalším zdravotním problémům.

Uveďme si některé zásady zdravého stravování.

Není špatné jídlo, jen špatné množství

Jestli jste se někdy zajímali o to, jak zhubnout, jistě víte, že co člověk, to názor. Každý vám říká, že musíte tu či onu věc vysadit ze svého jídelníčku. U někoho je to cukr, u někoho bílé pečivo, u někoho dokonce ovoce. Musíte ale opravdu pro zdravé stravování něco ze svého jídelníčku vyloučit? Ne. Jen si dejte pozor na to, v jakém množství věci konzumujete. Pokud sníte za den 300 gramů zeleniny, je to úplně v pořádku. Pokud byste ale snědli stejné množství cukru, tak to jistě v pořádku není. Neodpírejte si věci, co vám chutnají, ale jezte je v rozumném množství a pokud víte, že obsahují vysoký obsah cukrů nebo tuků, zařaďte je jen občas.

maso

Jezte především průmyslově nezpracované potraviny

Váš jídelníček by se měl nejlépe skládat z takzvaných „čistých“ potravin. To znamená potraviny, které nebyly průmyslově zpracovány a jsou zachovány v jejich přirozené podobě. Můžeme tu zařadit například maso, vejce, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, rýži, brambory, ovesné vločky, luštěniny a podobně. Tato strava by měla zaplňovat asi 80 % vašeho celkového příjmu. U zbylých dvaceti procent si můžete dopřát něco, co možná není úplně čistou potravinou, ale má pro vás třeba jiné benefity, i kdyby to bylo jen to, že vám to prostě chutná.

ovoce

Nezapomeňte na ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, které potřebujeme pro správné a zdravé fungování našeho organismu. Naučte se tedy zařadit tyto dvě potravinové skupiny do svého jídelníčku. Zeleninu zkuste jíst nejlépe ke každému jídlu a například jeden či dva kusy ovoce denně. Pokud vám nechutná syrová zelenina, můžete si ji různě ochutit. Experimentujte s domácími dresinky, zamíchejte ji s olivovým olejem a kořením, nebo si ji ogrilujte na grilu. To, že budete jíst zeleninu, neznamená, že ke každému jídlu sníte celou misku neochucených listů salátů. Takové jídlo by asi dlouhodobě nechutnalo nikomu z nás.