Permasemínka
U mnoha rodinných domů se v poslední době objevují v zahradě zbudované vyvýšené záhony. Ve kterých majitelé pěstují zeleninu. Rovněž na jižních stranách bývají umístěny nádoby, které plní stejnou funkci. Vypěstovat zdravou bez jakéhokoliv zásahu chemie je snem většiny zahradníků. A proto jsou v současné době tolik oblíbená permasemínka. U kterých to je zajištěno už před vložením do hlíny. Při jejich pěstování se nepoužívají žádné postřiky, nejsou mořená a tím, že jsou vypěstována na území naší republiky je zajištěno, že jim budou podmínky vyhovovat. Tím největším bonusem je možnost je využít k dalšímu semenaření. A tím si zajistit osivo na další léta.
Velkou výhodou při předpěstování permasemínek je zahradní skleník. A když je vyhřívaný, je zamezeno tomu, aby semena nezamrzla ve vývoji. Protože mnohdy se ještě v březnu objevují ranní mrazíky. Pro milovníky rajčat jsou k dispozici permasemínka, která jsou nejen odolná, ale i taková, která zajišťují úrodu během celého léta. Jedněmi z nejoblíbenějších jsou raná tyčková rajčata, která pro svůj tvar získala příhodný název Vejce ptáka ohniváka. Jejich plody bývají ve třech barvách – od žluté, přes oranžovou až ke klasické červené. Svou sladkou chutí si získaly hlavně děti, ale tím, že nepraskají a sklízet se dají už na počátku léta, jsou častou přílohou pro celou rodinu.
Divoká chilli paprička je oblíbená hlavně muži a tím, že se dá pěstovat i v nádobách, není potřeba připravovat celý záhon. Keřík s velkým množstvím drobných pálivých plodů navíc působí i esteticky. Tím, že se nemusí krájet, lze je konzumovat uždibováním přímo. Množství ale bude určovat míra jejich pálivosti. Vybrat si je možné i permasemínka jedlých trvalek. Které v zahradě budou nejen každé jaro rozkvétat, ale na konci léta je možná jejich konzumace. Jedním z nejobdivovanějších jsou Čarokvítky. Tato jedlá maceška je samovýsevná a půdokryvná trvalka. Její listy se dají použít k zahuštění polévek, ze sušených se vaří chutný čaj. Květy je možné přidávat do salátů. Zdobit jimi lze i dezerty.